Stig Rossen - Synger sig i julehumør
 
 

 

 

 

 

Tusinde TAK til Laura, der har formidlet denne dejlige artikel, som Olinerne bringer med tilladelse fra IMT & Kristeligt Pressebureau - Læs her dette pragtfulde jule-interview med Stig Rossen.

Det skal bemærkes, at samme artikel har været bragt i ca. 30 ugeaviser og regionale dagblade over hele landet i december 2008.

TAK til:

www.kp-online.dk

 

Artikel fra: IMT & Kristeligt Pressebureau

For sangeren Stig Rossen er julen hellig,

 i mere end en forstand

 

Af Ole Larsen, Kristeligt PressebureauJulefred er ikke noget, der kommer dryssende.

Efter flere ugers ekstrem travlhed indfinder den sig bare. Og det sker senest den 20. december, når årets sidste bifald har lydt. Fra det sekund er Stig Rossens kalender ryddet for koncerter, foredrag og andre aftaler indtil efter nytår. For julen er en hellig højtid.
"Det er den eneste ferie, der ligger helt fast for mig, og det er måske én af grundene til, at jeg har fået et helt særligt forhold til den højtid. Jeg elsker juledagene med masser af tid til at hygge og bare være sammen. Men jeg bruger også dagene til eftertanke.
Med tiden er det blevet meget vigtigt for mig at fundere over året, der er gået. Var der noget, jeg ikke fik gjort? Eller burde jeg have gjort noget anderledes? Det er regnskabets time, men på en positiv måde".Hjem til morgenhygge
Stig Rossens 14. turné med julekoncerter er i fuld gang, og dagens lydprøver er netop overstået. Inden publikum fylder koncertsalen er det lige tid til nogle få minutters afslapning med hustruen Nina og sønnen Lucas.
"Min familie er her altid i weekenderne, og det nyder vi. Til hverdag tager jeg så vidt muligt hjem sent om aftenen. Ofte er jeg først hjemme ved fire-tiden om morgenen, men jeg vil ikke gå glip af decemberstemningen ved morgenbordet, når der tændes kalenderlys og åbnes julekalender. Den slags betyder meget for mig".
Julegaverne har familien købt for længst, og julepynten har hængt på de vante pladser siden midt i november. Efter 14 år med julekoncerter i december er intet overladt til tilfældighederne.
 


Sidegevinsten
"Vi har vænnet os til at være i god tid med juleforberedelserne, for december er i særklasse årets travleste måned. I år har vi mere end 30 julekoncerter i 23 byer på 25 dage. Men jeg ser frem til det hvert år, og så har det den sidegevinst, at man kommer i julehumør af det," understreger den 46-årige sanger.
I år er der 40 sangere, musikere og scenefolk, som hver dag skal flyttes til en ny by. Det kræver sans for logistik, indrømmer Stig Rossen, men han afviser, at det skulle være slidsomt, for det er det, han allerhelst vil.
 


For meget marcipan
"Julekoncerterne står som noget ganske særligt for mig, for det handler ikke bare om at stable en god koncert på benene. Det er ikke bare underholdning. Jeg synes, julen går alt for meget op i gaver, marcipan og flæskesteg. Min mor stressede altid rundt i december og sagde: "Det bliver aldrig jul, vi når det aldrig". Men julen handler jo ikke om, hvad vi skal nå. For mig er juleevangeliet det helt centrale. Det er det, jeg bygger hele mit virke på," forklarer han.
"Jeg håber at kunne give publikum et par timers ro fra juleforberedelserne, så de får tid til at tænke. Derfor er det blevet en fast del af konceptet, at jeg kommer med en lille appel til publikum. Jeg prædiker ikke," understreger han." Men jeg opfordrer folk til at huske på, hvad hele julen drejer sig om."
"I mange år har min appel handlet om kærligheden, men i år har jeg valgt at sige lidt om tilgivelse, for vejen til kærlighed går jo gennem tilgivelse. Jeg beder folk om at fundere over, om de har brug for at tilgive nogen, eller de har brug for at tilgive sig selv. Den slags overvejelser gør jeg mig også selv i julen."Eviggyldige salmer
Stig Rossen er ikke vokset op med julesalmer. Faktisk blev der ikke sunget ret meget i hans barndomshjem, hvor Gud højst blev brugt som et bandeord.
"Juleaften tog vi traditionen tro nogle runder om træet med Familiejournalens julesanghæfte, men vi sprang de fleste af versene over, for vi skulle jo videre til pakkerne," husker Stig Rossen.
Så er der mere sang i Stig Rossens egen familie. Her er der tradition for, at alle vælger en sang hver, og der er altid salmer på programmet.
"Der er noget ufattelig smukt og eviggyldigt ved den måde, julesalmerne beskriver julebudskabet: "Det kimer nu til julefest", "Dejlig er jorden", "Her kommer Jesus dine små". "Vi skal helst nå dem alle sammen, og vi snyder kun med versene i de allerlængste," garanterer han.Små linjer får vægt:
For Stig Rossen er julesalmerne indbegrebet af gode oplevelser. En instruktør lærte ham engang, at hvis man skal holde ud at synge de samme sange aften efter aften, år efter år, så må man kunne sit materiale så godt, at man næsten tør glemme teksten.
"Det er selvfølgelig lidt farligt, men på den måde kan man hver aften genopdage sangen på ny, og det sker ofte med julesalmerne. Små linjer springer ud og får vægt, og det sker næsten altid under selve koncerterne. Jeg tror også, folk i salen kan mærke det," smiler han.
I Stig Rossens univers kan ingen julesalme måle sig med "Glade jul, dejlig jul". Den har været en fast del af julekoncerterne alle årene. Flere har opfordret ham til at tage den af programmet for variationens skyld, men her står Stig Rossen fast.Glade jul over alle
"Glade jul skal med, og det er altid den sang, der får det største bifald. Uanset hvor vi spiller.
Den salme har en utrolig smuk melodi, og så fortæller den så flot og poetisk, hvad julen drejer sig om. Selv om jeg har sunget den tusinder af gange, kan jeg altid finde noget nyt i den salme. Jeg bliver aldrig træt af den.
Forleden da jeg stod på scenen, var det den sidste linje, der blev noget helt særligt for mig: "Fryd dig, hver sjæl han har frelst." Jeg tror, jeg gentog den linje med et stort smil på læben, for det blev pludselig meget klart for mig, at julen er en fejring. Da Jesus blev født, blev der givet en mulighed for evigt liv og frelse. Og hvad er mere nærliggende at fejre?"

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Billedtekst:

 

Julen handler alt for meget om gaver og marcipan, mener sangeren Stig Rossen.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Billedtekst:

 

Stig Rossens julekoncerter er en blanding af den kristne jul og Disneys juleshow. For sangeren selv smelter det hele sammen til noget, der minder om en gudstjeneste.

 

Fotos: Kristeligt Pressebureau