Stig Rossen -  Årets Julekoncert 2010
 

 

Årets Julekoncert

Sætliste for Ringsted:

 
1. afdeling
1 "Det Kimer Nu"
3 "Nu Tændes 1000 Julelys"
3  "Winter Wonderland"
4 "Stop" (Rikke Hvidbjerg)
5

"Giro 413 Medley"

Jeg Så Julemanden Kysse Mor / Du Kære Gamle Julemand / Skal VI Klippe Vore Julehjerter Sammen ?

6  "Den Lille By hed Betlehem"
7 ”A Winters Tale”    
8   ”Du Løfter Mig”
9  ”Joy To The World”
PAUSE
2. afdeling
10 ”Oh Holy Night”
11 ”White Christmas” – Årets Julepostkort
12 ”Let It Snow” (Rikke Hvidbjerg)
13

"Kærlighedens Vej" /”Hallelujah”                 

(Duet Stig Rossen & Rikke Hvidbjerg)      

14 ” Please Come Home For X-mas”
15  ”Julehistorie” – Oplæsning fra Peters Jul
16 ”Børn og Voksne i Kærlig Krans”
17

” Ding Dong Merrily on High”

Med præsentation af kor og orkester

18

"Glade Jul”

(Stig Rossen & Rikke Hvidbjerg)

19 "Dejlig er Jorden"
20

"En Stjerne Skinner i Nat"

(Stig Rossen & Rikke Hvidbjerg)

Ekstranumre:
21 "I Krybben I Stalden" - acapella med koret.
22  ”Når Du Ser Et Stjerneskud”

Årets Gæstesolist:

RIKKE HVIDBJERG

Årets gæstesolist er sanger og skuespiller Rikke Hvidbjerg.  Rikke er 32 år - født 6. december 1978 og er en alsidig sanger og musicalstjerne. Hun er uddannet på Det Danske Musicalakademi, Fredericia, i 2003.

Rikke har medvirket i  diverse forestillinger rundt omkring i Danmark.
Blandt andet kan nævnes:  

  • ”Grease” (2004)

  • ”Be-bop-a-lula” (2007)

  • ”Elsk mig i nat” (2009)

  •  ”Jesus Christ Superstar” (2010)

Rikke har også sit eget band ”Sodium Light Baby”

Hendes øgenavn er "Rocker-Rikke" J - Hvilket hentyder til hendes rockstemme. En dejlig hæs, kantet rockstemme – Et herligt krydderi til Årets Julekoncert med Stig Rossen.

 

 

Stig havde som altid meget travlt med at skrive autografer.

 

 

 

 

Her kan du læse Erling Møllehaves vidunderlige tekst til

 "Kærlighedens Vej" - "Hallelujah"

 

 

 

 

Kærlighedens vej…

 

(Tekst: Erling Møllehave)

 

 

Når julen stille nærmer sig,

så synger jeg min sang for dig

om julens budskab, som er værd at kende.

For Jesus viser dig og mig,

at Han er kærlighedens vej,

og altid er med os til verdens ende.

 

 

Hallelujah… 

 

 

Han tror på os - på denne jord,

og lærer dem, der ikke tror,

at det er let at folde sine hænder,

Han er hos os, - for Han har valgt,

at følge med os overalt,

- og selv vort hjertes inderste Han kender.

 

 

Hallelujah…

 

   

Se, børnene, velsigner Han

med Biblens ord og helligt vand,

og skærmer dem med sine blide hænder,

så skænker Han dem sjælero

for deres rette barnetro,

- og kærlighedens lys Han alle sender.

 

 

Hallelujah...

 

 

ÅRETS JULEKONCERT i Ringsted

Tirsdag den 7. december 2010

 

 

Årets Julekoncert med Stig Rossen fortjener:

 

HJERTELIG VELKOMMEN TIL DISSE LINJER:-)

HVIS DU IKKE VIL VIDE NOGET OM KONCERTEN, FØR DU HAR VÆRET TIL DIN EGEN JULEKONCERT, SÅ SKAL DU NOK VENTE LIDT MED AT LÆSE DENNE REPORTAGE, SÅ VI IKKE RØBER NOGET ;-)

 

 

Ju' bi' ... Så var det blevet TID til Årets Julekoncert, for os :-))

 

 

 

Dagen i dag var ikke en helt almindelig julekoncert-dag, for Stig - For faktisk, så forholdt det sig således, at TV2 nyhederne havde spurgt Stig, om de måtte få lov at følge ham, på en hel arbejdsdag. Og Jo, hvorfor ikke tænkte Stig :-) Som sagt så gjort.


 

 

 

TV2 nyhederne fulgte Stig hele dagen og aftenen igennem. I Toget, til Ringsted Kultur- og Kongrescenter, til lydprøverne og under hele koncerten og til sidst til autografskrivningen. Et spændende projekt - SUPER! Det bliver spændende at se det færdigklippede indslag. En HEL dag som skal nedkortes til et ca. 3 minutters indslag, det må da være som at tage 5000 billeder og så udvælge 20 - En svær opgave, ville jeg synes! Kan de ikke bare sende de hele... thi hi...

 

 

 

 

Det er altid så hyggeligt i Ringsted, der med sine 950 gæster, som altid har udsolgt til koncerten. Den smukke julescene byder som altid, dejligt velkommen og man fornemmer straks, at roen sænker sig - "Over Land Og By";-)

 

 

 

Stig fik som altid, med sin pragtfulde stemme og sammen med de øvrige musikere og koret, hurtigt skabt en intim og dynamisk julekoncertstemning, da de indledte dette års julekoncert med "Det Kimer Nu". Der var ikke spor af tvivl i ens sind om, at denne aften ville blive fantastik!

Faktisk har Stig og kapelmester Thomas og hele "Jaqué'et" - Kor og orkester, været i julestemning lige siden den 22. marts 2010, hvor Stigs nye julealbum blev optaget - i Koncerthuset DR-Byen.

 

DVD'en  kan købes, der hvor du plejer at købe din musik eller hos Stig selv, på www.stigrossenshop.dk - Og så vil du endda kunne få dit helt eget personligt signeret eksemplar :-)

Næste sang i aftens fyldige og velvalgte program - Ja' jeg ved godt, at der er mange sange, man gerne ville have med - og jeg har da også nogle som jeg godt kunne tænke mig var med. Men når man nu, som Stig skal vælge blandt alle de mange smukke julesange, så synes jeg det er et godt udvalg han har gjort. Og nu tid til den skønne sang "Nu Tændes 1000 Julelys".

Og i al vores sne og kulde, hvad er så mere passende end "Winter Wonderland".

Så var det blevet tid til at præsentere årets gæstesolist. Rikke Hvidbjerg er uddannet fra Det danske Musical Akademi. Hun var faktisk elev på den allerførste årgang. Og Stig har haft den fornøjelse, i sin egenskab af gæstelære for 2. års eleverne at give en af de meget eftertragtede masterclasses til netop Rikke. En vaske ægte soul sangerinde - Her med sangen"Stop"

Fra barndommens jul husker Stig så tydeligt søndagene, hvor han sad med sine forældre og lillesøster Helle og lyttede til Giro 413 og specielt i julemåneden duftede der dejligt af brune kager :-)

En rigtig hyggelig intro til netop "Giro 413 Medley" – med sangene: "Jeg så julemanden kysse mor" - "Du kære gamle julemand" - "Skal vi klippe vore julehjerter sammen"

Thi hi.. og så havde Stig lige glemt, hvor i sætlisten de var nået til :-))  En lille hyggelig situation, der blot understreger, at Stig efterlever sin eget foredrag - Der er nemlig ikke nogen autopilot sat til! :-)) 

Som Stig sagde: "Det er blot for at vise jer, at det ikke er play back - Det er ikke bare en eller anden CD vi har sat på ;-)"

Stig smågriner lidt over denne lille svipser og fortsætter med at fortælle, om en af de mange opfordringer på sange, han har fået gennem tiderne. Det er sangen ”Oh Little Town Of Betlehem” der er tale om. Til at begynde med var det ikke lige en sang, han brød sig om. Men det viste sig flere år efter, at det var den amerikanske udgave han ikke brød sig om. Og at der faktisk fandtes en engelsk / irsk udgave, som faldt særdeles godt i Stigs smag.

"Det er nu blevet til en helt ny dansk julesang - hvor vi godt nok har stjålet melodien fra englænderne og irerne - med dansk tekst af vores hus-tekstforfatter Erling Møllehave er det blevet en af vores nye sange på vores julerepertoire" fortalte Stig.

"De af jer der har været her før, ved at vi har en tradition for, at sende Årets Julekort –  Tidligere har vi sendt det til Wham, David Essex …. I år skal vi ikke sende vores julekort til David Essex, han har fået det. Det vil de af jer der har kysset mig kunne huske J  Men vi har alligevel valgt at beholde sangen på vores repertoire, for jeg synes det er en vidunderlig sang. Her kommer ”A Winters Tale” J

- TAK STIG:-)) denne sang er i høj grad med til at lede tankerne tilbage, på en af de mange dejlige tidligere juleturnéer, nemlig året 2008, hvor Barrage var årets gæstesolist :-))

"Den næste sang har været en fast del af vores julerepertoire i en del år efterhånden og det er en sang der er kommet til at betyde utroligt meget for mig. Det drejer sig om en forholdsvis nyskrevet sang, som er skrevet af en nordmand Rolf Løvland. Jeg hørte den oprindeligt sunget i et amerikansk tv show, af en af mine yndlingssangere nemlig Josh Groban. Sangen hedder You Raise Me Up.  Og den sang fik jeg Erling Møllehave til at skrive en helt ny dansk tekst til, ikke bare en oversættelse, men en total gendigtning. Og jeg synes faktisk at denne tekst er en af de smukkeste tekster der er skrevet på dansk i nyere tid.  Det er blevet en utrolig smuk lovprisning af Herren, så denne her sang, ikke kun for mig men for rigtig mange mennesker er kommet til at betyde utroligt meget. Her kommer den danske version, på dansk hedder den ”Du Løfter Mig”

"Vi har valgt at den sidste sang her før pausen, skulle være en af de meget meget smukke engelske Christmas Carols. Vi har så valgt at omarrangere den, fra det traditionelle arrangement, til en vaskeægte jule gospel. Er I med på den?" OG DET VAR PUPLIKUM J  ”Okay …” resonerede Stig …. Her får I så  ”Joy To The World” for fuld udblæsning.

 Sikke en skøn sang at gå til PAUSE på - man var jo helt 'høj' :-))

Salen kogte og man trængte til lidt koldt at drikke.

Vel bænket - Tilbage på sin dejlige plads, indledte Stig og orkesteret anden afdeling af julekoncerten med ”Oh Holy Night”. 

"Den næste sang er nok den sang, jeg har fået flest opfordringer på, at synge. Men jeg må indrømme, jeg har i mange år danset som katten om den varme grød, Julenissen om den varme julegrød, fordi jeg har så stor respekt for denne her sang, og i min verden der ynder man det princip, at hvis man skal synge en sang som andre har sunget før - det man kalder for en coverversion - så skal man enten synge den meget anderledes end originalen eller også skal man synge den bedre end originalen. Og det er her problemet opstår! Man kan ikke synge den bedre end originalen. Og så vil jeg sige, når jeg siger originalen, så mener jeg den som vi tænker på som originalen, det er faktisk tilbage i 1952, hvor Doris Day havde et hit med den og  Nat King Cold sang den også. Men den vi kender som originalen, den ultimative version og jeg behøver bare at sige navnet, så ved jeg vi  hvilken sang jeg tænker på …. Bing Crosby J Nu ved 99,9 % af jer som er til stede her i aften, hvilken sang jeg tænker på og dig som ikke ved det – undskyld det ved du lige om lidt – At der er tale om juleklassikeren over dem alle, ”White Christmas”.

Men jeg valgte så her til vores julealbum her, at den skulle med. Og så var min indgangsvinkel, da jeg ikke kunne synge den bedre end Bing Crosby, det kan man nemlig ikke, så valgte jeg at det i stedet for skulle være en hyldest til Bing Crosby, så derfor sender vi i år vores lille nostalgiske julepostkort tilbage til 1956, og denne her vidunderlige version af White Christmas, som Bing Crosby har udødeliggjort for os alle sammen, og så valgte jeg samtidig at synge det lille vers som vi ikke hører så ofte - faktisk har jeg kun hørt det i en version med Bette Midler, som jeg elsker højt! Så det kan være, den første del er noget i ikke har hørt før. Men jeg lover I kommer til at kende det når vi kommer lidt længere ind i sangen, her kommer ”White Christmas” (Årets nostalgiske julepostkort)

En af de helt store tidløse klassikere som passer helt fortrinligt til det vejr vi har lige nu er "Let It Snow” som Rikke Hvidbjerg sang for os.

"Vi har valgt at vi som juleduet i år ville synge en sang der er skrevet af Leonard Cohen, nemlig den sang der hedder Halleluja. Vi kunne ikke bruge Leoad Cohens oprindelige tekst, for den handler slet ikke om jul og vi kunne heller ikke bruge den danske oversættelse som Steffen Brandt har skrevet, for den handler slet ikke om jul. Så derfor henvendte vi os igen til …. prøv at gæt? …. Erling Møllehave J som igen leverede en vidunderlig ny dansk tekst og her har I så vores juleduet. Melodi Leonard Cohen, dansk tekst Erling Møllehave - "Kærlighedens Vej" / ”Hallelujah” ".

Om den næste sang kan jeg sige:

  • Det er ikke Erling Møllehave, der har skrevet den næste tekst J

  • Det er ikke en af de sange som vi typisk synger rundt om juletræet i de danske hjem.

  • Den er ovre fra Amerika…..

Her kommer:  ” Please Come Home For X-mas”

Og SÅ kan det nok være, at vores allesammens Stig trængte til et lille ´pusterum´ ;-) Derfor meget belejligt med en lille julehistorie, med den hyggelige og traditionelle oplæsning fra Peters Jul:

"NU skal vi rigtig jule":

Åh, hvor det stråler! Nej, se dog blot,
hvor alle lysene skinne!
Og se, hvor træet er fuldt af godt!
En kat kan nu først jeg finde.
Og der er et horn og en svane- åh!
Og der er Pjerrot af sukker;
ham skal jeg rigtignok passe på,
når siden vi træet plukker.
Her hænger en hest under denne gren,
og der er en kurv med pærer.
Og der er en mand, nej, sikken en!
En tøffel på ryggen han bærer;
hvoraf han er lavet, jeg ikke ved.
Men se blot storken deroppe!

Og kagedukker, som hænderne ned
i bukselommerne proppe!
Og æbler, hvis stilk er fint forgyldt,
og et par strømper af kage
og kræmmerhuse, som helt er fyldt
med ting, som jeg nok gad smage!
Og svøbelsebørn! Og se blot der
to frøer af chokolade!
Nej, kom! Der sidder en ugle her.
Åh, hvor vi alle er glade!
Og store figner i røde bånd
og grise og sukkerkranse!-
Bedstemor, kom, tag fat i min hånd!
Nu skal om træet vi danse.

 

 

 

 

Fortællingen går direkte, og meget smukt over i sangen  ”Børn og Voksne i Kærlig Krans” - Utroligt smuk og meget rørende sang ;-)

 

 

 

NU var det blevet tid til ” Ding Dong Merrily on High” – Sangen, hvor Stig samtidig præsenterer sit eminente  orkester og kor under ledelse af kapelmester Thomas Jaqué,. 

 

 

Jeg tror vi er rigtig mange der ved, at Stigs absolutte favoritsang fra den danske julesang skat er "Glade Jul” og dét forstås :-))

En lille sjov statistik viser, at Stig faktisk, gennem de sidste 16 år, har sunget denne sang sammenlagt - i 14 timer - hvis han altså havde sunget den uafbrudt. Stig sang Glade Jul sammen med Rikke.

"Dejlig Er Jorden" en sang, som for mange bringer minderne frem. En smuk tradition er det, når hele salen rejser sig op og synger denne sang acapella.

Og inden at Stig, som traditionen også foreskriver ville komme med sin lille betragtning / årets budskab. Kunne han fortælle os, at DE har fået lov til at komme igen til næste år – "Så det er med stor glæde vi kommer til Ringsted igen, den 6. december 2011" sagde han med et stort smil.

 Her kan du læse budskabet i sin fulde længde.

"Årets budskab/Betragtning" fra Stig Rossen:

Vi kalder jo julen for hjerternes fest <3

Og det er hjerternes fest, men et eller andet sted så synes jeg også det er børnenes fest. Det er i høj grad børnenes højtid. Det er i juledagene specielt - lille juleaften, juleaften og helt specifikt 1. og 2. juledag, at vi giver børnene utroligt meget plads J Vi oplever eller genoplever jo julen gennem børnenes øjne og de får rigtig meget plads i julen og sådan skal det også meget gerne være. Vi bruger julen til at være sammen med børnene på en meget positiv måde, vi er nede i øjenhøjde. Mange af tingene i juledagene sker på børnenes præmisser og i børnenes rækkefølge og det synes jeg faktisk er utroligt smukt. Det er jo specielt 1. og 2. juledag, at vi giver os selv tid til – jeg var lige ved at sige – giver os selv lov til, og sidde på gulvet og lege sammen med ungerne og alle de der plastikdimser de har fået juleaften. Og jeg synes det er vidunderligt, det er en fantastisk måde at være sammen på som familie.

Hvorfor er det så, at det er så svært for os resten af året? Og nu vil jeg godt sige, at jeg måske kommer ind på et område som mange vil føle, at jeg går lidt for nær, men jeg skal sige jer helt specifikt, hvorfor jeg har valgt det her fokuspunkt i år. For nogle måneder siden der hørte jeg en debat i radioen, i forbindelse med de her nedskæringer, der har været i daginstitutionerne – vuggestuer og børnehaver. Og det var historien om en ung mor, som pga. den forkortede åbningstid i børnehaven var nødt til at aflevere sin datter, nede foran børnehaven, 20 min. før den første pædagog kom. Det vil sige, pludselig fik jeg et billede, inde i hovedet,  af denne her 4 årige pige, som sidder på en kold trappesten i oktober måneds morgenmørke og venter i 20 min. på, at den første pædagog kommer og låser op! Og jeg tænkte bare: ”Hvor er vi på vej hen”?

Vi har rigtig travlt! Mor og far er nødt til at arbejde og vi finder alle de rigtige argumenter for, at børnene er nødt til at blive parkeret. Der er bare et eller andet ved det her billede, som ikke holder! Ja, vi har travlt! Det er nødvendigt, måske med to indtægter, det er dyrt at have børn. Det er dyrt at holde jul. Men der er et eller andet, som er gået galt, og derfor vil jeg bare sige og det er virkelig også der, hvor jeg griber i egen barm, noget som jeg har tænkt mig at prøve at gøre noget ved. Og se om vi kan bruge juledagene til en slags ”øvelejr”. Læg mærke til, hvad det er vi gør ved børnene i de dage og så prøve at brede det ud til resten af året og måske blive bedre til det, fordi det er børnenes ret og det er faktisk også vores pligt. Og det er det fuldstændige centrale i julens budskab – nemlig næstekærlighed og medmenneskelighed og i denne er sammenhæng er børnene i høj grad vores næste og i den grad vores medmennesker.

Med de ord vil jeg gerne ønske jer alle sammen en rigtig god og glædelig og barnlig og ikke mindst velsignet jul.

Tusind tak fordi I kom i aften J

/Stig Rossen

 

Efter denne helt utroligt smukke og meget rørende betragtning var det atter tid til en af de helt store favoritter i Årets Julekoncert, nemlig ”En Stjerne Skinner i Nat”. En utrolig smuk sang, som har været på repertoiret i mange år og som hvert eneste år fortæller os, at nu er årets dejlige julekoncert  ved at være ved fremme mod slutningen, som de synger i sangen "for vi er fremme nu". Sangen blev sunget af Stig sammen med Rikke Hvidbjerg.

Vanen tro, var jeg lige ved at sige, så kunne publikum ikke komme hurtigt nok op af stolene i deres begejstring for at give Stig, Rikke, Thomas, koret og orkesteret deres velfortjente applaus. Det var så velfortjent!

Stig takkede smilende med et "Jo' tak.... det vil vi   m e g e t   gerne ..." :-))

Introduktionen til første ekstranummer ...! Ups' Stig, der røbede du dig selv igen :-D  var velkendt. En Erling Møllehave tekst, nummer fire i aftens koncert - og bestemt ikke én eneste for meget, som aftens acapella - Det kan kun være den utroligt smukke sang ”I Krybben I Stalden”. Som blev fremført UTROLIGT SMUKT af Stigs julekor - Sanne Gravlund, Trine Dansgaard, Jorn Lendorph og Mads Enggaard.

Stig knyttede en lille historie til denne sang. Han fortalte, at han havde lært denne sang at kende af sin datter, der som 6-7 årig kom hjem og sang sangen "Away in a Manger" (Stig synger lidt af sangen som det lød dengang) og hun spurgte efterfølgende glad sin far: "Isn't it good Daddy"? - "Er den ikke god far"? Og JO dét var den bestemt! :-)

At denne sang, mange år efter er blevet en del af Stigs julerepertoire, det er historien som vi vist kender, så godt. Nemlig at "Hus-Tekstforfatteren" Erling Møllehave skrev den danske tekst.

Og igen, så kunne Stig jo aldrig drømme om at sende os ud i kulden, uden denne helt igennem søde og meget julede Disney sang  ”Når Du Ser Et Stjerneskud”.

 

 

 

Herefter var det tid til autografskrivning og fotografering med idolet :-) Der var kæmpe lang kø og mange hyggelige snakke om tidligere koncerter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vidste ikke at Stig også udleverede

"Pausedrinks" thi i...

 

Sikke et dejligt smil - Stig kan med rette være stolt af sin koncert

Ja' nu var vi klar - JULESTEMNINGEN ER I HUS - så kan man trygt sige HJERTELIGT TAK for en helt igennem vidunderlig julekoncert - En julekoncert, som jeg straks kategoriserede som MAGISK - Der ER virkelig noget fuldstændig magisk over dette års julekoncert. Hør en gang koret! Hør en gang lyden af koncerten - Udover Stigs skønne stemme, glimtet i øjet, høje humør og varme væsen fik vi en performance, der på en og samme tid var både dynamisk og nærværende og som tryllebandt publikum - ÆGTE JULESTEMING, lige som skal det være!

TAK!

Rigtig GOD og GLÆDELIG jul til ALLE

Stig Rossen fans derude,

til Stig, John, Heidi, Thomas C, Thomas Jaqué, Flemming, Mads, Jorn, Trine, Sanne, Lars, Kalle, Tom, Allan og alle foran/ bag scenen og til deres familier.

Kærlig hilsner og juleknus fra

Michael & Mette

 

P.S. Ikke alle links er klar endnu :-)

 

 

Læs mere om: